Home Manastirea Dealu

Manastirea Dealu

Manastirea Dealu se afla in satul Viforata, comuna Aninoasa din judetul Dambovita. Este o manastire de maici cu hramurile Sfantul Nicolae si Acoperamntul Maicii Domnului. Manastirea fiind inconjurata de vii, a inspirat lui Nicolae Iorga o sintagma pitoreasca ce are legatura si cu hramul manastirii si care suna asa: "Sfantul Nicolae din Vii".

 

mandealu4   mandealu1

Ctitoria manastirii este atribuita domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru I Aldea, desi nu se stie sigur pentru ca pe vremea lui Mircea cel Batran existau multe astfel de manastiri despre care nu se stie cine le-a intemeiat.

Este o ctitorie ce ramane cea mai importanta pana a definitivarea "Curtii de Arges" a mesterului Manole si aproape la fel de darnica din punctul de vedere al privelistii oferite la exterior ca si biserica manastirii Trei Ierarhi din Iasi. Daca doriti sa vizitati Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, nu uitati sa consultati vremea Iasi. Intre timp, puteti afla mai multe despre manastire aici

mandealu3   mandealu5

Ea este facuta din piatra slefuita, decoratiile sculpturale ale fatadelor poarta amprenta artelor orientale si a fost mereu sursa de inspiratie pentru mesterii de peste veac. Firidele oarbe oranduite pe verticala in doua registre, despartite intre ele la jumatatea zidirii de jur-imprejur de un brau gros din piatra par a fi veritabile tablouri sculpturale.

mandealu6   mandealu8

Dintre cele trei turle ale bisericii ce situata peste incaperea naosului este mult mai inalta putand fi asemanata cu un catarg octogonal, iar celelalte doua arata ca niste replici mai mici ale celui dintai. Intrarea principala a sanctuarului este flancata de doua panouri cu impletituri  daltuite cu migala si in mijloc fiind incrustata pisania manastirii.

mandealu7   mandealu2

In interior picturile vechi abia daca mai poarta urme din vopseaua aurie apartinand unor pensulelor unor pictori celebri precum Dobromir, Jitian si Stanciu. Aici si-au ales a se odihni pe veci domnitori ce au dus o viata de oboseala si jertfa pentru neamul acesta, precum Vlaicu Voda, un luptator al consolidarii ortodoxiei ce l-a invitat pe viitorul Sfant Nicodim (de la Tismana). Alti domnitori importanti ce se odihnesc aici sunt Radu cel Mare, Patrascu cel Bun si mult pretioase relicve ale lui Mihai Viteazul, pentru ca doar capul sau a fost trimis in tara dupa ce a fost miseleste ucis si astfel martirizat.

Comentarii  

 
-1 #3 Bindea Vasile Ionica 15-06-2013 13:06
Cum pot sa iau legatura prin internet cu maica Gabriela?
Citat
 
 
+1 #2 Bindea Vasile Ionica 15-06-2013 13:02
nu am ce comenta.
Citat
 
 
+1 #1 Bindea Vasile Ionica 15-06-2013 13:01
Buna ziua,

Imi place foarte mult aceasta manastire. Am fost de mai multe ori acolo ca am si o matusa care este maica Gabriela din Bistrita.In 1983.84 am vopsit cu un unchi chiliile acestei manastiri.Mi dor de aceasta manastire,este departe de Bistrita.Dar nu se stie niciodata.Dumnezeu are grija de fiecare.Doamne ajutane!!!!!!
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Back to Top

Turism Panaci