Obiective turistice in Transfagarasan

Transfăgărăşanul începe în comuna Bascov, Judeţul Argeş de lângă oraşul Piteşti, în direcţia oraşului Curtea de Argeş şi se termină la intersecţia cu drumul DN1 între Sibiu şi Braşov, în apropierea comunei Cârţişoara, cu o lungime de 151 km.

Pornit din comuna Bascov începe porţiunea aşa numitului Transfăgărăşan, pe o lungime de aproximativ 91 km si face parte din Drumul Naţional 7C.Drumul construit peste Munţii Făgăraş, cel mai înalt lanţ muntos din România, care face parte din Carpaţii Meridionali, este un drum asfaltat care în apropierea tunelului de lîngă Lacul Bâlea, ajunge la altitudinea de 2042 m.


La Balea Lac din  anul 2006 se face Hotelul de Gheata care este vizitat  anual de  multi vizitatori si este in functiune din perioada ie rnii (decembrie) si dureaza aproximativ pana in luna aprilie. Pretul unei camere este cam de 100 ron de persoana.  Proiectul a inceput cu 6 camere duble si 2 apartamente (in anul 2006), iar acum in anul 2010 se asteapta sa aiba 10 camere duble. Fiecare cameră poartă numele unui filosof cunoscut, român sau străin, acolo fiind expuse scurte prezentări ale filosofilor respectivi. Acest hotel se poate vizita contra cost.Hotelul de gheata este situat la o altitudine de 2.000 de metri. Hotelul poate fi vizitat, in timpul zilei, intre orele 9-17, iar seara, intre 17 si 20, functioneaza ca restaurant. In ineditul restaurant nu se pot consuma, insa, decat mancaruri si bauturi reci, pentru a nu strica decorul - in caz contrar, mesele ar risca sa se topeasca.
 Primul segment al Transfăgărăşanului trece prin faţa hidrocentralei de la Vidraru amplasată subteran în masivul Cetăţuia. De aici, în apropierea cetăţii Poenari, drumul urcă pe serpentine şi viaducte, trecând prin trei tunele mai scurte ajungând pe Barajul Vidraru, care cu ai lui 307 m leagă Munţii Pleaşa şi Vidraru. Trecând barajul, drumul continuă în partea stângă de-al lungul lacului Vidraru pînă la începutul acestuia. În continuare drumul începe să urce în serpentine, trecând pe la Cascada Capra, pînă la partea sudică al tunelului de la Capra la Bâlea Lac, unde cu o lungime de 887 m străbate Munţii Făgăraş. Tunelul Bâlea, cel mai lung tunel din România, cu o înălţime de 4,4 m, 6 m lăţimeşi un trotuar cu o lăţime de 1 m, neiluminat şi neaerisit, face legătura cu partea nordică a Transfăgărăşanului.
În partea nordică  a drumului, după Tunelul Bâlea Transfăgărăşanul trece prin rezervaţia naturală Golul Alpin şi Lacul Bâlea, pe la lacul glaciar Bâlea urmat de o coborâre abruptă în serpentine. Trece în apropierea cascadei Bâlea, care este o cascadă în trepte de aproximativ 68 m, cea mai mare de acest fel în România, şi se află la altitudinea de aproximativ 1230 m.
 Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în judeţul Argeş, pe râul Argeş, pentru producţia de energie electrică.Coborând de la Bâlea Lac spre lacul Vidraru  sau invers urcând spre creasta Făgăraşului pe Transfăgărăşan, drumul vă va purta pe o vale deosebit de frumoasă - Valea Capra.
Pârâul Capra izvoreşte din lacul glaciar Capra de sub vârful cu acelaşi nume şi este unul din izvoarele Argeşului.
Lacul Balea este situat la obarsia Curtisoarei, la altitudinea de 2034 m si are 360 m lungime si 11 m adancime. Este unul dintre cele mai frumoase si mai mari lacuri din Romania. In jurul lacului, 100 de hectare de teren au fost declarate rezervatie stiintifica cu numeroase plante ( fl oarea de colt, macul galben , etc. ) si animale ocrotite (capra neagra, rasul, acvila de munte etc. ). Zona Balea Lac este cautata mai ales pentru drumetiile care incanta orice impatimit al muntelui prin peisajul existent cat si prin posibilitatea alegerii unor trasee care sunt o adevarata provocare. Mediul ambiental incantator face posibila practicarea unor activitati de agrement extrem de diverse.
Cabana Lacul Balea este asezata pe peninsula ce inainteaza in lacul Balea dinspre nord-est, fiind inconjurata din trei parti de apa.
În timpul iernii, de obicei de la 1 noiembrie până în 30 iunie (sectorul cuprins între kilometrul 104 de la Piscu Negru şi kilometrul 130 la cabana Bâlea Cascadă), când Transfăgărăşanul este închis circulaţiei rutiere, la Lacul Bâlea se poate ajunge cu telecabina, de la cabana „Bâlea Cascadă” din apropierea cascadei Bâlea.

Unul din tronsoanele cele mai dificile ale Transfăgărăşanului, este cuprins între Lacul Bâlea şi Bâlea Cascadă pe o lungime de 13 km. De la Bâlea Cascadă pînă la intersecţia cu drumul DN1 sau şi drumul european E68 în apropierea comunei Cârţişoara, mai sunt 21 km.

Transfăgărăşanul trece peste 830 podeţe, 27 viaducte; pentru construcţia lui a fost necesar să fie dislocate mai multe milioane de tone de rocă; pentru aceasta s-au folosit de exemplu: 6520 tone de dinamită, din care 20 de tone numai la tunelul Capra – Bâlea şi multe alte materiale de construcţii.

Comentarii  

 
0 #8 błyskawiczny 26-06-2014 17:32
Howdy! I realize this is kind of off-topic however I had
to ask. Does managing a well-established blog such as
yours take a massive amount work? I'm brand new to
writing a blog but I do write in my diary on a daily basis.
I'd like to start a blog so I can share my experience and views online.
Please let me know if you have any kind of ideas or
tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!
Citat
 
 
+2 #7 eu 06-06-2013 17:27
pe Transalpina ati fost????
Citat
 
 
+1 #6 cineva 29-05-2013 11:03
8) super
Citat
 
 
+2 #5 Alexandra Godei 13-05-2013 04:50
Desi l-am parcurs de zeci de ori, nu ma satur de acest traseu!
Citat
 
 
+1 #4 Marian 15-01-2013 11:09
Oferte ski in Romania http://www.veltravel.ro/ski/
Citat
 
 
-2 #3 $ARGY 16-02-2012 13:29
daca dorit o ........... sunati la :0766424986
Citat
 
 
-5 #2 $ARGY 12-02-2012 16:07
:-x
Citat
 
 
+12 #1 andreea 26-12-2011 05:02
avem peisaje turistice de nota 10 dar pacat ca nu ne putem bucura in totalitate de ele va poop:-*
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Back to Top

Turism Panaci