obiective-turistice.com

Obiective
 turistice


 

Sistemul GPS

Ce sunt dispozitivele GPS?

Un dispozitiv GPS conţine un cip care determină coordonatele geografice ale locaţiei curente prin conectarea la sateliţi dedicaţi, cu ajutorul unei frecvenţe radio. Majoritatea telefoanelor mobile şi tabletelor conţin un astfel de circuit integrat. Funcţionarea acestuia are loc independent de conectarea la internet care foloseşte circuite separate ale dispozitivului ce se conectează pe alte frecvenţe la celulele GSM aflate în zonă.

Determinarea locaţiei curente se face prin măsurarea timpului de răspuns al semnalului către cel puţin trei sateliţi aflaţi în vecinătate. Precizia detecţiei este astfel influenţată de factori ca vreme, nori, relief, clădiri sau alte interferente.

De reţinut că integratul GPS din dispozitive furnizează doar coordonatele numerice ale poziţiei curente, harta şi navigarea fiind concepte separate.

Detecţia locaţiei prin triangulaţie

Hărţi şi navigare

Cele mai simple dispozitive GPS nu au un ecran complex furnizând doar locaţia curentă. Cu ajutorul unei hărţi pe hârtie, localizând poziţia curentă furnizată de dispozitiv (în grade, minute şi secunde), putem aproxima direcţia relativă către o destinaţie de pe hartă şi diferenţa unghiulară faţă de Nord a acesteia. Cu ajutorul unei busole, ne putem apoi deplasa pe aceasta direcţie pentru a ajunge la destinaţia aleasă.

Din fericire, dispozitivele GPS moderne au incluse şi hărţi, afişând automat locaţia curentă furnizată de cipul GPS. Unele din aceste hărţi sunt stocate integral pe dispozitiv (offline), altele se descarcă online permanent, în jurul poziţiei curente sau unde se cere o vizualizare, în acest caz fiind necesară şi o conexiune la internet deci prezenţa într-o zonă cu acoperire GSM.

Harta electronică prezintă avantajul că automatizează identificarea poziţiei, fără să mai fim nevoiţi să ne raportam la paralele şi meridiane sau să facem calcule. Un alt avantaj este că navigarea se poate face nu numai direcţional, ci se poate proiecta o rută de-a lungul drumurilor, potecilor şi a altor căi de acces, către o destinaţie. Pe un telefon modern sau o tabletă putem instala numeroase aplicaţii şi hărţi care fac uz de detecţia locaţiei prin GPS.

Problemele navigării cu dispozitive GPS

Nu întotdeauna aceste dispozitive sau aplicaţii funcţionează asa cum ne-am aştepta. În timp ce ele sunt de un real folos şi pot aduce beneficii enorme, la fel de bine ne pot pune viaţa în pericol dacă sunt folosite necorespunzător. Dintre probleme uzuale menţionăm:

  • Aceste dispozitive necesită energie, trebuie să ne asigurăm ca ele sunt mereu încarcate sau dublate de o baterie externă sau încărcător solar.
  • Aplicaţiile care folosesc numai hărţi online (ex Waze), nu funcţionează în afara ariei de acoperire GSM, necesitând conexiune permanentă la internet. De aceea, în special la navigarea în zone montane, este bine să ne orientam către aplicaţii care folosesc hărţi offline şi să le descărcăm înaintea călătoriei.
  • Uneori locaţiile salvate anterior sau alte informaţii de navigare nu pot fi accesate offline pentru că au fost stocate pe serverele aplicaţiei şi nu pe dispozitiv (ex. Google Maps - locaţii favorite). Înaintea sejurului este bine să ne asigurăm ca dispozitivul găseşte o rută către o destinaţie aleasă şi fără conexiune la internet / wifi.
  • Încercarea de a găsi o rută către un obiectiv, pe teren, este imposibilă sau defectuoasă. Aceasta deoarece aplicaţia folosită, chiar dacă funcţionează offline, nu cuprinde traseele montane ce se intenţionează a fi parcurse. Nu toate hărţile conţin toate drumurile şi potecile existente pe teren.
  • Anumite navigatoare (ex Google Maps) nu oferă evitarea drumurilor forestiere ("avoid unpaved roads") astfel incât uneori rutele găsite sunt prin drumuri greu accesibile sau imposibil de străbătut.
  • Rutele găsite sunt ocolitoare, anormale etc. Nu întotdeauna rutele recomandate de dispozitive sunt cele mai bune sau cele care ar fi alese manual pe o hartă. Este bine ca înainte de plecarea la drum să fie verificată ruta, setările aplicaţiei, să fie încercate şi alte aplicaţii. Astăzi navigarea are nevoie de asistenţă, uneori fiind nevoie de adăugarea manuală a unor puncte intermediare pentru o rută corespunzătoare. Un traseu recomandat de o aplicaţie trebuie verificat şi în mod "overview" (toată ruta) pentru a evita eventuale surprize.

Recomandări

În timp ce folosirea unei aplicaţii de orientare pe telefonul mobil pare relativ simplă, o anume experientă şi cunostinţe mai avansate sunt necesare pentru a beneficia de potenţialul maxim al acesteia şi a evita probleme suplimentare care pot deveni chiar grave. Pe lângă alegerea aplicaţiei şi folosirea corespunzătoare a acesteia, înaintea unei călătorii este necesară şi o planificare a destinaţiilor şi a rutelor pentru a estima timpi de deplasare, costuri, eforturi etc.

Petrecerea unui timp înaintea sejurului în faţa unui ecran mare de desktop, observarea detaliilor, considerarea alternativelor etc. vor conduce ulterior la evitarea confuziilor de pe teren şi a altor surprize neplăcute. O listă a locaţiilor şi a traseelor stocată deja pe dispozitiv va salva timpi preţioşi când vă aflaţi în vacanţă, pe mare, pe bicicleta sau pe un traseu montan.

În cazul traseelor montane este necesară o documentare suplimentară referitoare la dificultatea traseului, diferenţa de nivel, condiţiile atmosferice, surse de apă, refugii pe traseu etc. Este de preferat navigarea să nu fie lăsată în baza unui singur dispozitiv ci să fie dublată pe cât posibil de busolă fizica şi hărţi ale zonei.

Pe lângă cunoştinţele necesare folosirii corecte a aplicaţiilor GPS, prezentul site vă poate ajuta şi la generarea unor liste de locaţii sau trasee precum şi la descărcarea listelor construite de către alţi vizitatori, pasionaţi de turism şi călătorii.

« »