obiective-turistice.com

Obiective
 turistice


 

Coordonate GPS zecimale

Latitudine, longitudine, grade

Pământul este o sferă mai turtită, cu circumferinţa la Ecuator de circa 40.000 de km. Pentru a localiza un punct pe Pământ se folosesc Latitudinea (distanţă faţă de Ecuator către poli) şi Longitudinea (distanţă faţă de meridianul 0 Greenwich - Londra), exprimate în grade.

Distanţa în jurul Pământului, de-a lungul Ecuatorului, este împărţită în 360 de grade, iar între poli în 180 de grade. În acest fel latitudinea poate varia între între -90 şi 90 de grade, iar longitudinea între -180 şi 180 de grade.

Un grad de longitudine sau latitudine înseamnă cam 111 kilometri pe Pământ. O zecime de grad va avea circa 11 kilometri iar o sutime de grad (0.01) circa 1 kilometru. 0.001 grade înseamnă circa 110 de metri iar 0.00001 grade circa un metru.

Gradele zecimale (decimale)

Notaţia clasică pentru latitudine şi longitudine este reprezentată prin grade, minute şi secunde, un grad având 60 de minute iar un minut 60 de secunde. Astfel, latitudinea poate fi exprimată ca: 45°16'33'' (45 de grade, 16 minute, 33 de secunde).

Pentru a uşura introducerea locaţiilor în diverse aplicaţii şi evitarea simbolurilor pentru grade, minute şi secunde, s-au introdus gradele zecimale. (45.34535) Această notaţie presupune că se păstrează ca referinţă gradul locaţiei (45), iar pentru precizie, un grad nu mai este împărţit în minute şi secunde (cu 60 de subunităţi fiecare) ci zecimal (10x subunităţi) astfel încât latitudinea de "45 de grade şi 30 minute" devine "45.5 grade". 30/60 minute au devenit 0.5 grade.

Se pot folosi oricâte zecimale, precizia fiind mai mare, însă este de preferat ca notaţia să fie cât mai compactă. Conform calculelor de mai sus, notaţia cu 5 zecimale asigură o abatere pe teren de circa 1m, suficientă pentru localizarea obiectivelor şi acurateţea navigării. 5 zecimale înseamna 1/100000 dintr-un grad, respectiv din 111km.

Exemplu: latitudine, longitudine: 44.42638, 26.09122 = Piaţa Constituţiei
Afişarea locaţiei zecimale la click dreapta în Google Maps
(pe telefoanele mobile la long click)

Avantaje

Această notaţie a devenit populară în ultimii ani deoarece este mai uşor de introdus decât locaţia clasică cu grade, minute şi secunde. De asemenea, este mai compactă şi se evită căutarea simbolurilor specifice.
Majoritatea navigatoarelor GPS au implementat aceste coordonate, astfel încât o locaţie poate fi găsită astfel în orice aplicaţie, alături de vechea notaţie.

Cu ajutorul acestei notaţii se pot păstra liste de locaţii într-un fişier extern, utilizând ulterior orice aplicaţie de navigare, în funcţie de necesităţi. De exemplu putem copia locaţia din fişier şi apoi face "paste" în caseta de căutare al aplicaţiei folosite, identificând astfel poziţia pe hartă.

Coordonate GPS cu Google Maps

La copierea coodonatelor GPS din Google Maps, locaţia furnizată conţine valori cu 15 zecimale, ceea ce este nepractic şi nefolositor. Cu ajutorul uneltei de formatare se pot reduce valorile latitudinii si longitudinii la 5 zecimale, noua locaţie asigurând o abatere pe teren de circa un metru, suficientă pentru orice localizare.

« »