obiective-turistice.com

Obiective
 turistice


 

Zone turistice şi planificarea vacanţelor

O mare parte dintre iubitorii de călătorii şi drumeţii, obişnuiesc să facă planuri mai mult sau mai puţin detaliate înaintea unei vacanţe. Acestea includ locuri de cazare, costuri de călătorie, obiective turistice, detalii ale traseelor, mijloace de transport etc.

O vacanţă de 10 zile în care este schimbat zilnic locul de cazare se va dovedi în final destul de obositoare. De asemenea, prea mult timp petrecut într-un loc poate epuiza obiectivele zonei.

O bună practică, adecvată vacanţelor în care deplasarea are loc cu maşina personală (dar nu numai) este de a defini zone turistice în care se staţionează 3-5 nopţi, se vizitează obiectivele din zonă apoi se continuă vacanţa în zona următoare. Într-un sejur mediu pot exista maxim 2-3 astfel de zone, astfel încât timpii de vizitare şi deplasările să fie optimizate, fără ca vacanţa să devină obositoare.


La modul practic, se poate proceda în felul următor:
 • Se alege zona turistică de vizitat, se face lista cu obiectivele turistice şi locaţiile acestora din zona respectivă.
 • De preferat ca această zonă să fie in interiorul unui cerc cu diametrul de 50-100 de kilometri în care obiectivele se pot vizita în 3-5 zile;
 • Se caută cazarea cât mai aproape de centrul acestui cerc, pe cât este posibil;
 • Se planifică obiectivele şi traseele pe zile, în funcţie de distanţe, priorităţi etc.
 • Se verifică dacă deplasarea la un obiectiv, vizita şi întoarcerea la cazare sunt în limite acceptabile ca timp şi distanţă.

Un exemplu cunoscut de toată lumea este zona Apuseni, în care o vacanţă poate fi împărţită între zona Arieşeni-Gârda, care asigură suficiente obiective aflate la maxim 20-30 km distanţă, pentru câteva zile şi zona Padiş, unde obiectivele sunt chiar mai apropiate. Frumuseţea şi bogăţia Apusenilor fac însă ca acesta să nu fie poate cel mai fericit exemplu, în fiecare din aceste zone existând obiective turistice de vizitat pentru cel puţin o săptămână.

În cazul unui city break de 4-5 zile, lista poate cuprinde pe lângă muzee, monumente, locuri cunoscute etc şi trasee ale mijloacelor de transport cu care se vor efectua deplasările sau alte puncte de interes care ar putea fi utile (bancomate, spitale etc).

Planificarea unei vacanţe într-o zonă turistică ar trebui deci să includă o listă cu obiectivele ce se doresc a fi vizitate şi eventuale trasee montane (sau măcar repere ale acestora), toate salvate pe dispozitiv şi accesibile offline. Acestea vor ajuta ca în timpul vacanţei un obiectiv sau un traseu să fie găsit rapid, fără a fi nevoie de conexiune la internet şi fără a fi pierdut timp preţios căutând o anume locaţie. În caz de rătăcire prin munţi sau prin păduri se poate naviga către reperele salvate sau se pot urma rutele prestabilite.

Bineînţeles, lista de obiective trebuie să cuprindă pe lângă numele acestora şi locaţia lor. Odată generată această listă, se pot folosi uneltele acestui site pentru a genera fişierul de navigare .HTM sau fişiere .GPX accesibile din orice aplicaţie, fără conexiune la internet.

Zona turistică Apuseni cu obiective si posibilităţi de cazare

Recomandări

La plecarea într-un sejur, este bine să existe pe dispozitiv (în general telefonul) următoarele:
 • Aplicaţii dedicate instalate pentru modurile online / offline;
 • Hărţile zonei destinaţie descărcate în fiecare aplicaţie (ţări, regiuni etc);
 • Lista offline cu locaţiile obiectivelor de vizitat (uşor de accesat la volan, de exemplu), de preferat în formatul fişierului de navigare;
 • Rutele traseelor montane de abordat, de preferat în fişiere separate (.gpx, .kml), accesibile din diverse aplicaţii;
 • Cache pentru vederea satelit dacă este cazul;
 • Odată cele de mai sus instalate, este bine ca locaţiile sa fie testate în modul fără acces la internet.
« »