obiective-turistice.com

Obiective
 turistice


 

Definiții

Obiectiv turistic

Punct de atracţie care prezintă interes turistic şi care poate fi vizitat într-o călătorie. Poate fi o cascadă, un monument, un muzeu sau pur şi simplu un loc cu o panoramă deosebită. În listele acestui website obiectivul turistic se identifică cu numele locaţiei, alături de coordonatele GPS. În cazul în care obiectivul se întinde pe o arie mai mare, locaţia acestuia se alege la intrare, parcare etc. sau în locul în care se face accesul cu maşina. De exemplu: "45.12110, 23.75020 Cascada Niagara".

(eng: tourist attraction, tourist point)

Zonă sau regiune turistică

Arie geografică conţinând obiective turistice care se pot vizita într-o perioadă determinată de timp - un sejur, o vacanţă, un city break etc. O listă conţinând mai multe obiective turistice grupate se va identifica uzual cu numele zonei.

De exemplu, putem avea o listă cu toate obiectivele turistice de vizitat din Roma, numele listei fiind "Obiective Roma". Sau putem crea o listă cu un anumit tip de obiective dintr-o zonă, de exemplu "Muzee din Barcelona". Alte exemple de liste care se pot defini sunt: Peşteri din Apuseni, Dobrogea, Cascade din Banat etc.

(eng: tourist zone, region, area)

Coordonate GPS

Coordonatele geografice ale unui punct de pe Pământ, în sistem latitudine - longitudine. Uneori coordonatele pot conţine şi elevaţia (înălţimea, altitudinea) punctului. Când aceasta lipseşte se consideră punctul ca fiind la suprafaţa pământului, la înălţimea reliefului respectiv.

Ca standard modern se folosesc coordonatele zecimale, acestea putând fi mai uşor de introdus manual în diverse aplicaţii. (ex. latitudine, longitudine: 45.12110, 23.75020)

(eng: GPS Coordinates, GPS location)

Locație

Poziţia geografică pe glob a unui anumit punct sau obiectiv, reprezentată prin coordonatele geografice. O locaţie are de multe ori asociat un nume. În acest website coordonatele geografice sunt în format zecimal (decimal) (ex. "45.12110, 23.75020")

(eng: location, position, waypoint)

Rută, traseu

Drumul de urmat pentru a atinge unul sau mai multe obiective. Generic, ruta se foloseşte mai mult pentru şosele iar traseul pentru cărări montane. Acestea sunt formate dintr-o înşiruire de locaţii exacte, de parcurs în ordine. Punctele intermediare nu sunt mereu vizibile în aplicaţii.

Pentru a atinge un obiectiv dintr-un anumit punct se pot urma mai multe rute, unele mai dificile, altele mai uşoare. Pe lângă locaţia obiectivului este de multe ori util să avem la noi şi ruta adecvată, mai ales când este vorba de un traseu montan. De multe ori aplicaţiile nu pot genera în timp real, pe teren, o rută către un punct, potecile sau traseele montane nefiind întotdeauna marcate pe hărţi.

(eng: route, trail, path, track)

Track

Este traseul exact pe drumul efectuat către un obiectiv de-a lungul unei rute, aşa cum este el înregistrat de către sistemele GPS. Nu coincide exact cu ruta datorită abaterilor naturale pe traseu. Mai exact, ruta este drumul pe care ne-am propus să mergem, track-ul este ceea ce s-a înregistrat pe teren la abordarea rutei. Un track poate fi folosit pentru a genera o rută către un obiectiv, pe baza înregistrării dispozitivului GPS.

Ruta şi track-ul sunt concepte apropiate, de multe ori interschimbabile, definind aproximativ acelaşi traseu fizic.

(eng: track)
Traseu montan generat cu Gaia GPS (click)

Este folosirea instrumentelor moderne de localizare prin GPS pentru atingerea unui anumit obiectiv sau urmărirea unei anumite rute. Instrumente ca navigator GPS, smartphone, smartwatch, tabletă etc. pot identifica poziţia curentă şi contribui la atingerea locaţiilor de interes.

Navigarea doar cu coordonatele GPS se face dificil, doar pe baza direcţiei către obiectiv, cunoscând coordonatele acestuia. De aceea este bine ca determinarea poziţiei să fie raportată pe o hartă, de preferat accesibilă offline, fără internet. În acest fel navigarea poate avea loc de-a lungul drumurilor, potecilor, căilor de acces etc. Navigarea nu exclude şi folosirea instrumentelor clasice de orientare precum busola sau harta pe suport de hârtie.

(eng: navigation)
»