obiective-turistice.com

Obiective
 turistice


 

Moduri de navigare

Cel mai răspândit mod de orientare este cu ajutorul unei aplicaţii GPS instalată pe telefonul mobil sau pe tabletă. Navigarea poate fi online sau offline, o mare parte din hărţile dispozitivelor de navigare fiind accesibile doar când internetul este disponibil, în apropierea unei antene GSM.

Poziţia curenta nu te ajută prea mult dacă harta nu este disponibilă din lipsa de internet, să te poţi raporta la împrejurimi. De asemenea, nici dacă lista cu obiective nu este accesibilă, fiind salvată doar pe serverele aplicaţiei.

De aceea pentru trasee montane sunt preferate navigatoare care salvează hărţile, obiectivele şi rutele offline, pe dispozitiv. Există, de facto, două moduri generale de utilizare ale navigatoarelor.

1. Modul ONROAD-ONLINE-STREET-CAR-MAPS:
  • Navigare în general cu maşina pentru atingerea unui obiectiv pe un drum principal sau începutul unui traseu montan.
  • Aplicaţii dedicate acestui mod de navigare sunt: Google Maps, Waze, Here WeGo, Sygic, Mapy.cz, Maps.me (unele permit şi hărţi offline sau vedere satelit).
  • Internetul este disponibil aproape permanent, se pot căuta noi obiective în timp real, în timpul călătoriei.
  • Rutele sunt în general pe drumuri publice / şosele / străzi marcate pe toate hărţile.
  • Vederea satelit nu este neapărat necesară, dar uneori este utilă.
  • Cu unele excepţii, acest mod nu este critic din punct de vedere al supravieţuirii, în general rătăcirea pe drumurile publice nu este periculoasă şi există alternative.
  • Ruta aleasă poate fi reconfigurată, având în vedere accesul online la hărţi şi baze de date.
  • Nu este neapărat necesară salvarea obiectivelor turistice offline, locaţiile pot fi găsite şi prin funcţia de "căutare" în aplicaţie.
  • În cazul în care ruta aleasă străbate zone fără acces la internet (ţări, regiuni) alegeţi o aplicaţie care oferă şi hărţi offline şi descărcaţi-le înainte (Here, Maps.me, Sygic etc.)
  • O parte din aceste aplicaţii pot fi folosite şi în modul "transport în comun", acest mod necesitând de cele mai multe ori conexiune la internet.

2. Modul OFFROAD-OFFLINE-HIKING-BYKE-OSMAND
  • Poate fi critic din punct de vedere al supravieţuirii, folosirea corectă a aplicaţiilor poate face diferenţa.
  • Aplicaţii dedicate acestui mod sunt: OsmAnd, Gaia.GPS, Locus Maps, Komoot, ViewRanger, AllTrails, GPX Viewer, Munţii Noştri etc. Dispozitivele dedicate precum Garmin funcţionează tot în acest mod.
  • Aceste aplicaţii permit descărcarea hărţilor offline, astfel încât pot funcţiona bine şi fără acces la internet.
  • Acest mod este recomandat pentru trasee montane, 4x4 offroad, navigare maritimă, hiking, trekking, drumeţii cu bicicleta etc. în zone fără acces la reţele GSM.
  • Se evită folosirea aplicaţiilor dedicate modului ONROAD-ONLINE, lipsa datelor online poate avea consecinţe grave, existând posibilitatea de a nu putea accesa inclusiv locaţiile salvate.
  • Vederea satelit (cache, harta offline etc) ajuta la identificarea poziţiei pe traseu şi a direcţiei de deplasare.
  • Pot exista porţiuni din rută complet nemarcate pe hărţi, caz în care turistul trebuie să se poată baza pe topologia hărţii offline şi pe indicaţiile de navigare (direcţie, înălţimi, relief etc).
  • Datele de navigare sunt complexe, incluzând elevaţia (înălţimea) poziţiilor, vegetaţie, vreme, starea drumului etc.
  • Dificultatea unei rute poate fi estimată şi pe baza diferenţei de nivel, indicate de aplicaţie.
Discrepanţe între hărţi care pot face diferenţa în cazul traseelor montane

Vizualizarea "satelit"

În cazul traseelor montane, dar nu numai, este utilă de multe ori şi vizualizarea în mod satelit a hărţii. Aceasta oferă detalii adiţionale care nu se regăsesc în informaţiile topologice de pe hartă, inclusiv drumuri sau alte căi de acces nemarcate. Pe lângă acestea, multe aplicaţii sau site-uri oferă şi vizualizare tridimensională în modul satelit. Chiar dacă descărcăm hărţile offline, de cele mai multe ori, chiar şi în cazul hărţilor plătite, vizualizarea satelit nu este inclusă. Aceasta deoarece imaginile satelit ale unei zone au dimensiuni considerabile, chiar şi pentru câţiva kilometri pătraţi de hartă fiind necesar un spaţiu de stocare considerabil.

Aplicaţiile preferă atunci să descarce imaginile doar în zona vizualizată, păstrându-le într-un cache (spaţiu de stocare) intern, temporar, care va fi suprascris în cazul în care zona vizualizată se schimbă. Putem totuşi păstra acest cache, dacă înaintea unui traseu, cât încă avem acces la internet, vizualizăm traseul în mod satelit. Putem apropia sau depărta harta pentru a descărca mai multe imagini mai exacte, ale zonei. Acest cache se va păstra cât timp nu încercăm să vizualizăm o zonă diferită, caz în care va fi suprascris de noile imagini.

Ulterior, chiar şi fără acces la internet, putem vizualiza imaginile din satelit ale zonei respective, aflate în cache-ul dispozitivului.
Vedere satelit a traseului Zărneşti - Cabana Curmătura (Google Maps)
« »