obiective-turistice.com

Obiective
 turistice


 

Liste de obiective turistice

Aproape fiecare construieşte o asemenea listă înaintea unei vacanţe. Este de preferat ca o listă de obiective să fie limitată la o zonă turistică sau să conţină obiectivele realizabile în 3-4 zile. O listă prea încărcată va fi greu de parcurs când trebuie găsită rapid o locaţie. Se va asocia o listă unei singure zone turistice, ţinând astfel 2-3 liste separate pentru întreaga vacanţă.

O listă poate conţine, pe lângă obiective, şi utilităţi, parcări, benzinării, magazine, spitale sau alte puncte de interes sau necesitaţi în care se poate ajunge în timpul sejurului respectiv.

Cum se construieşte o listă de obiective turistice?

În general focusul este asupra zonei de vizitat, care se va studia fie prin prisma experienţei altora, fie descoperind locuri noi cu ajutorul aplicaţiilor existente.

Multitudinea de site-uri de informaţii turistice documentează pe larg obiectivele turistice dintr-o anumita zonă. Pe de alta parte, utilizând aplicaţii precum Google Maps, se pot descoperi amplasamente, rute, vârfuri montane, locaţii etc care nu figurează în siteuri şi care merită vizitate.
Şi grupurile dedicate din social media pot avea o contribuţie însemnată în identificarea unor locaţii mai puţin cunoscute.


O idee ar fi să se urmeze paşii următori:
  • Se efectuează documentarea asupra zonei de vizitat, de preferat pe un dispozitiv cu ecran mare - laptop, desktop.
  • Se creează un document de tip text în care se va construi o listă generică cu obiectivele, punând locaţiile unele sub altele, fiecare pe o singură linie, sub formatul nume, locaţie zecimala. Iniţial lista va conţine doar numele, apoi pentru fiecare obiectiv se va completa şi locaţia.
  • Se cauta pe Google obiective turistice în zona respectivă (ex. "obiective turistice Apuseni" / "obiective turistice Roma" / "things to do în Roma" / "tourism în Paris"). Din multitudinea de site-uri existente se selecteaza obiectivele care se doresc a fi vizitate şi se adaugă la lista proprie (ex. Gheţarul Scărişoara, Fontana di Trevi etc).
    Simplă listă de obiective, faza iniţială
  • Se accesează Google Maps sau alte siteuri de hărţi online care oferă uneori şi view-uri turistice sau satelit şi se completează lista cu obiective care nu apar pe site-urile anterioare. De exemplu, cu harta focalizată asupra zonei de vizitat, se scrie în caseta de căutare cuvântul "attractions" iar Google Maps va afişa o multitudine de locuri interesante din care se poate face o selecţie pentru lista proprie.
    Afişarea punctelor de interes dintr-o zonă (Google Maps)
  • Tot pe Google Maps sau pe Google Earth, în modul vedere satelit şi modul 3D, se pot descoperi şi alte locaţii precum vârfuri montane, cascade, sau pur şi simplu rute prin peisaje superbe. Foarte utile sunt şi aplicaţiile/site-urile moderne gen Gaia.GPS sau Komoot unde se pot regăsi chiar şi cărări şi trasee montane.
  • Grupurile de Facebook generale sau dedicate unei zone turistice oferă de multe ori idei şi locaţii care nu se regăsesc pe nici o hartă sau listă turistică.
  • Alte aplicaţii care se pot folosi sunt Gaia GPS, Komoot, OsmAnd Munţii Noştri, AllTrails etc. si site-urile web aferente acestora. O listă a acestora poate fi găsită pe pagina de Linkuri.
  • În final va rezulta o listă generică cu obiective importante pentru următorul sejur. Acestea se pot în acest moment grupa, prioritiza sau ordona.
  • Se va completa lista cu locaţiile exacte ale acestor obiective. Pentru aceasta se poate utiliza de exemplu Google Maps, se caută obiectivul cu ajutorul casetei de căutare, apoi la meniul contextual click dreapta pe obiectiv, se copiază coordonatele zecimale ale locaţiei afişate. Se adaugă aceste coordonate în dreptul numelui locaţiei din lista de obiective. Pe fiecare rând va exista deci numele obiectivului şi locaţia acestuia în format decimal, ignorând momentan numărul de zecimale.
    Copierea locaţiei zecimale din Google Maps
  • Se poate acum rearanja lista finală în funcţie de importanţa obiectivelor, se pot grupa în funcţie de proximitatea lor, se pot împărţi pe zile de vizitat, se pot optimiza traseele etc.
    Lista de obiective, faza finală

Fişierul de navigare .HTM

În final, pe baza listei de obiective construite mai sus, şi cu ajutorul uneltelor online de pe acest site, se poate genera fişierul de navigare .HTM cu care se poate naviga foarte uşor în timpul sejurului, cu ajutorul telefonului mobil. Acestea prezintă următoarele avantaje:

  • Toate obiectivele şi traseele sunt salvate offline;
  • Există o vedere de ansamblu asupra obiectivelor vizitate sau care au rămas de vizitat;
  • În timpul vacanţei se poate face un shortcut / scurtătură pe telefon la fişierul de navigare pentru a-l accesa rapid;
  • Locaţiile din acest fişier pot fi copiate şi căutate în orice aplicaţie, în forma numerică (copy-paste);
  • Linkurile existente permit accesarea aplicaţiilor şi navigarea la locaţie fără să mai fie necesară căutarea.
Fişierul de navigare, disponibil pe telefonul mobil

Odată generate toate informaţiile despre o zonă turistică, o puteţi partaja online cu prietenii sau alţi turişti, la fel cum şi dumneavoastră puteţi folosi listele create de alţii prin accesarea bazei de date.


Lista de obiective turistice cu Google My Maps

O altă metodă pentru construirea listei de obiective este construcţia ei în Google My Maps. Odată ce avem lista obiectivelor stabilită, le putem adăuga, unul cate unul, într-o nouă hartă My Maps, denumită corespunzător.

La final, pe lângă linkul la toate obiectivele care poate fi partajat, putem exporta direct lista de locaţii şi o putem folosi pentru generarea unui fişier de navigare. Fişierul .CSV generat de My Maps va conţine locaţiile zecimale ale obiectivelor, fără a mai fi nevoie să fie adăugate manual.

Hartă personalizată My Maps
Export listă de obiective din My Maps
« »